Tuesday, July 3, 2007

Canon vs Nikon

Now that I'm using both for quite some time, I think I'm qualified to give an opinion. My intention is not to flame any debates whatsoever. Just giving an opinion, that might help someone choosing the right system for his/her needs.

I'll start with Canon, which is the brand of the camera that I own. I've tested the whole lineup, so my opinion will be, more or less, based on the complete lineup, not on a single model. I use Nikon for my job assignments, lately I've been using Nikon almost exclusively. Note that this is entirely and absolutely MY OPINION, I'm not trying to write a review, be objective or politically correct.

Pros:
-excellent sensors, excellent high ISO performance (unbeatable when it comes to 5D and 1D mkIII), high dynamic range
-lots of lenses to choose from, practically all of the lenses come with USM (fast&silent focusing, exceptions are some lenses with micro USM). Mostly reasonably priced. Known for their excellent tele lenses
-Canon is in a league of its own when it comes to pro grade cameras. 1Ds mkII, 5D and 1D mkIII have no real competition
-control wheel on the back of X/XXD series is the best and fastest way to go over menues, for reviewing photos etc
-FF cameras. For all of those who need better DOF control and top notch image quality
-warmer out of the camera colours

Cons:
-flash system works better on Nikon. Not that accurate, prone to underexposing.
-entry level body design
-poor choice of sharp wide angle lenses (below 35 mm)

Nikon:
Pros:
-flash system works better than Canon's, I love the in camera hi-sync setting. So there's no need to switch it on the flash every single time X-sync is exceeded.
-better entry level body design
-better wide angle lenses
-two separate control wheels work great in M mode. On for the control of shutter speed and another for the aperture

Cons:
-the stupidest playback zoom mode I've ever seen (enter button, then you have to hold another and roll the control wheel)
-no AF-S prime lenses. I use 85 1.4 often (editorials, sessions, weddings...) and focusing is often to slow if you need to catch a moment. The good thing about it is that it's not too loud (but not even close to being silent either)
-no FF cameras, only crippled APS-C. That means less variety for the users
-noise control got better with the latest models (except for D2Xs, which is awful at ISO 800, which is the highest ISO setting anyway). But Nikon still doesn't have a good low light camera, with noise levels, that could compare with 5D, 1Ds mkII or 1D mkIII. For all those concert photographers and photo reporters.

8 comments:

Anonymous said...

Torej ma nikon za en razred bolš samo flaš... canon je moja izbera...

Pero said...

Ja no, to je moje mnenje, kot sem napisal. Pa saj to je point blogov ne? Osebna subjektivna mnenja, doživetja itd - pišem zato, da se mi spet ne najdejo kakšni pacienti;).

simonkoležnik said...

Ja, Klemen ... Ampak to je njegovo mnenje ...

Sam imam Nikon D70, na faksu pa imamo Canon 30D.

Moje mnenje:

Sum do 800 je zelo soliden pri 30D, se vidi razlika med mojim D70, ki je sicer PAR razredov nizje in tako prakticno grem najvec do ISO400, ce je res sila. Za ostalo uporabljam Speedlight SB800, ki pa je v primerjavi s Canonovim Speedlitom po mojem mnenju veliko boljsi kar se tice iTTL sistema in wireless/remote povezave.

Glede oblike fotoaparata, meni bolj sede D70 kot 30D. Prav tako wheeler za aperture/time exposure je na dosegu rok, ker vecina slikam na M, medtem ko sem se posteno namucil, da sem ugotovil, kako odpreti/zapreti blendo pri Canonu.

Wheeler za povecavo slik na monitorju pa moram rect, da sem se ga zelo navadil in mi je zelo logicen, je pa res, da tisti, ki ga niso vajeni, morajo vzeti v roke navodila za uporabo in temeljito iti skozi, da ga zastekajo. Ampak kot pravim, ko enkrat skapiras, gre zelo hitro. Isto je pri meni glede aperture wheelerja pri Canonu.

Glede objektivov ne morem podati najboljse kritike, ker uporabljam AF-S Nikkor 28-70mm F2.8 in se ne morem pritozevati nad pocasnim delovanjem. Kit objektiv AF-S Nikkor 18-70mm F3.5-4.5 opravi najboljse delo nad 5.6 blendo, je res, da je sicer veliko pocasnejsi od 28-70tke, ampak za svojo ceno dobro dela, VENDAR se z leti uporabe okvari AF delovanje in vcasih tudi zasteka. AI-S 50mm F1.4 - trenutno najboljsi objektiv, ki ga uporabljam. Tudi za poroke, ceprav je manualni! Pri tako odprti blendi so odlocilni milimetri, tako da raje nastavim frontfocus in pocasi fokusiram proti backfocusu in med tremi skloci ena ziher uspe.

Torej moje mnenje je, da je digitalni Nikon boljsi in primernejsi za fotografiranje porok in dogodkov v zaprtem prostoru, ko ne gre toliko za dolge goriscne razdalje in akcijo.

Je pa res, da je Nikon ne more konkurirati z Markom glede sporta po tehnicnih podatkih, ceprav na koncu tak vseeno kaj uporabljas, ko se gre za taksne fotke, ki jih delamo mi.

Šum v meji normale (ISO800 pri Nikonu, ki ga itak ne uporabis, ce imas vkljucen SB-800) na razviti fotki tako ali tako nima nekega pomena, kadar se gre za ujet trenutek poljuba zenina in neveste.

Anonymous said...

Simon pa ja sej sm dojel da je to samo njegovo mnenje.. In jaz sem izrazil mojega. Da po vsem prebranem (ne samo na tem blogu) in iz lastnih izkušen bolj zaupam Canonu in ga raje uporabljam. To je vse kar sem hotel pripomniti. Sicer je pa res da nikona nisem nikoli imel priložnosti red dobro sprobati, a vseeno to ne spremeni mojega mnenja. Saj nism omenjal nobenih izkušnjah. Vrjamem pa, da znajo biti Nikonovi aparati bolj uporabni na porokah itd. ampak tega nism sprobal ne z canonom ne z nikonom. Aja še to. Nikonove barve so mi lepše.

Anonymous said...

No, saj tudi jaz nisem 100% zagovornik Nikona. Naredili so par DX dobrih in manj dobrih objektivov, na koncu pa se bo izkazalo, da je 23.6×15.8 absolutno premalo za nadaljni razvoj 15 MP+ in noiseless CCD tipal.

Mah, vsak ma svoje prednosti in slabosti. "Poznam" enega Tajvanca, katerega zena je prestopila iz Nikona na Canona zaradi barv :)

Unknown said...

Mogoče je pa prehitro za oceno, saj vidim, da nisi spoznal še vseh funkcij D200. No...saj se še jaz tudi učim z njim.
Za hiter dostop do 100% povečave si lahko v nastavitvah nastaviš pod funkcijo f1-Center Button -> Playback mode -> Zoom On/Off -> Medium Magnification.
Torej ko preglejuješ fotke stisneš navigacijski krogec v sredini in maš 100% povečavo za preverjanje ostrine in to realno fotko ne thumb, kot je pri nekaterih aparatih.

Pero said...

aleš: ql bom probal. Je pa hecno da sem vprašal 2 Nikonaša ravno glede tega playback zooma, pa sta oba rekla da je to edini način...

Je pa hecno, ko sem zdaj spet malo dobil 1ko, sem bil čisto zgubljen na začetku, hotel zavrteti kolešček kjer ga ni, moral razmišljati, kje se kaj premakne itd. Še dobro da se malo škojocal, da se mi ne bo to danes na poroki zgodilo hehe (no pa saj jo imam itak samo za romantiko).

Anonymous said...

angol blogba angol kommentet... tényleg el szerettem volna olvasni...